FASZEROWANY CHOMIK
Gdybym powiedział mojemu synowi, że na obiad przygotuję świnkę morską, też by się obruszył. Przecież to nasze domowe zwierzątko.

FOT. OWEN FRANKEN/CORBIS


DOMINIK JARCZEWSKI OP: Gotowanie jest ostatnio w modzie. W telewizji powstają kolejne kanały kulinarne, są też kulinarne reality-show i teleturnieje, kolejni celebryci wydają swoje książki kucharskie…

MAREK BRZEZIŃSKI: Moje zainteresowanie kuchnią nie miało z tym nic wspólnego. Zawsze lubiłem gotować, ale była to raczej amatorszczyzna. Zwrot nastąpił w sposób zaskakujący dla mnie samego. Dzień po tym, kiedy wygłosiłem ostatni wykład na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, po raz ostatni pojawiłem się też na antenie Radia France Internationale (RFI), bo prezydent Sarkozy ogłosił, że budżet francuski nie może finansować audycji nadawanych w językach niezrozumiałych dla francuskiego podatnika. W związku z tym rozwiązano w RFI sekcję polską, niemiecką i jeszcze kilka innych, a pojawiły się audycje na przykład w egzotycznym języku hausa.

Dostaliśmy sporą odprawę na przekwalifikowanie się. Wpadłem wówczas na pomysł, żeby za te pieniądze zapisać się na kurs do Akademii Le Cordon Bleu. To założona pod koniec XIX wieku instytucja propagująca zalety kuchni francuskiej. Z czasem akademia urosła do rangi najbardziej prestiżowej tego typu uczelni na świecie. To właśnie Le Cordon Bleu w Londynie przygotowywała menu na koronację królowej Elżbiety II.

Sam by się pan już nie rozwijał?

Pewnie nadal bym szukał, eksperymentował, ale łatwiej byłoby mi znaleźć jakąś wymówkę. A dzięki tym felietonom, które od kilku lat piszę w „Angorze”, co tydzień muszę przygotować nowy przepis. Dzięki temu się rozwijam. Moja żona na przykład nie lubiła pieczoneg (...)

Dostęp do treści serwisu jest płatny.


Aby wyświetlić pełny tekst musisz być zalogowany
oraz posiadać wykupiony dostęp do tego numeru.


Marek Brzeziński - absolwent anglistyki i psychologii na Uniwersytecie Łódzkim, doktor nauk humanistycznych Uniwersytetu Gdańskiego, przez 20 lat wykładał psychologię i antropologię kultury na paryskim Uniwersytecie Schillera oraz pracował w polskiej sekcji Radia France Internationale. Ukończył prestiżową akademię kulinarną Le Cordon Bleu, o czym opowiada w książce "Kulisy Kulinarnej Akademii" (2012). Korespondent Polskiego Radia we Francji, dla którego co roku przygotowuje sprawozdania z Tour de France. Autor cotygodniowych reportaży kulinarnych w "Angorze". Mąż i ojciec czworga dzieci. Mieszka w podparyskim Boissy-Saint-Léger. (wszystkie teksty tego autora)

Dominik Jarczewski OP - ur. 1986, dominikanin, doktor filozofii uniwersytetu Paris 1 Panthéon-Sorbonne, wykładowca Kolegium Filozoficzno-Teologicznego Dominikanów, mieszka w Krakowie. (wszystkich teksty tego autora)

     


zobacz także

WIELKA PĘTLA

CO ZAPEWNIA INTYMNOŚĆ JAPOŃCZYKOWI

KAŁASZEM W WOLNOŚĆ

CO NALEŻY DO BOGA?

PRZYMIERZE I BŁOGOSŁAWIEŃSTWO


komentarze



Facebook