DLACZEGO WIEPRZ?

Wracam nareszcie, gwoli uszczęśliwienia czytelników cierpliwie czekających na odpowiedź w tej kwestii, do sprawy wieprza. Jest ona jednak zawiła i obawiam się, że z powodu ograniczonych ram tekstu do odpowiedzi na tytułowe pytanie dziś nie dojdziemy; będzie więc to jedynie wstęp.

Na początku trzeba zadać trzy pytania.

Po pierwsze: Dlaczego w ogóle mamy prawa kaszrutu – przepisy pokarmowe?

Po drugie: Dlaczego świnia jest wśród zwierząt nieczystych tak szczególnie znienawidzona?

I wreszcie: Dlaczego Pan Bóg w ogóle stworzył świnię? Nad tym pytaniem nikt jak dotąd, o ile wiem, się nie zastanawiał ani wśród Żydów, ani wśród chrześcijan. Dla św. Toma- sza odpowiedź wynikałaby z odpowiedzi na ogólniejsze pytanie o przyczyny stworzenia czegokolwiek przez Boga; ale nad szczególnym przypadkiem wieprza św. Tomasz chyba się nie zastanawiał.

Zwierzęta koszerne muszą spełniać dwa warunki: przeżuwać i mieć rozszczepione kopyta. Kopyta świnia ma jak należy, ale nie przeżuwa. Będzie to istotne w odpowiedzi na drugie pytanie. Warto też przy tej okazji przypomnieć – w obliczu narastającej skłonności w różnych krajach Europy, najbardziej w Anglii, do gorączkowego usuwania rysunków i wszelkich innych podobizn świń w obawie, że mogłyby one obrazić muzułmanów – że zakaz jedzenia świni dotyczy właśnie tego: jej jedzenia; nie ma w judaizmie (i nie ma także w islamie, gdzie wieprzowina jest również zabroniona) zakazu jej oglądania, rysowania, malowania itp.

Chrześcijańskie interpretacje praw kaszrutu, i ogólnie Starego (...)

Dostęp do treści serwisu jest płatny.


Aby wyświetlić pełny tekst musisz być zalogowany
oraz posiadać wykupiony dostęp do tego numeru.


Agnieszka Kołakowska - filozof, filolog klasyczny, publicystka. (wszystkie teksty tego autora)

     


zobacz także

EKSTREMALNA TOLERANCJA

DLACZEGO WIEPRZ? (III)

DLACZEGO WIEPRZ? (II)

O KURIOZALNYCH SZYLDACH I ABSURDALNYCH REKLAMACH

KILKA MIESIĘCY TEMU


komentarze



Facebook